Nagy hatékonyságú vákuumcsöves napkollektorok

Vákuumcsöves napkollektor "Three Element" technológiával

A vákuumcsöves napkollektor a legújabb és leghatékonyabb napkollektor fajta. Gyengébb fényviszonyoknál és hidegebb időben is hatékonyan működik és 50-95C fokos melegvíz előállítását teszi lehetővé, így nem csak a háztartásokban, de az iparban és a mezőgazdaságban is jól hasznosítható. 

Felépítés

A vákuumcsöves napkollektor gerincét a vákuumcső adja, mely egy 1.5 - 2 m hosszú üveg cső. Ebben található egy réz cső, ami a hőt gyűjti össze. A vákuum szigeteli el az összegyűjtött hőt a környezettől, biztosítva a legmagasabb hatásfokot hidegebb időben is. A vákuumcső hengeres formájából adódóan a napsugárzás hosszabb ideig közvetlenül éri az abszorber lemezt, így nagyobb hatékonyságot eredményez a kora reggeli és a késő délutáni órákban.

Vákuumcső Thrre element technológiával1m2_fő.png

Három rétegű szelektív bevonat

Extra hatásfok

Télen fűtésre is kiválóan alkalmas

20%-al több energia az átlagostól 

 

NAPKOLLEKTOR MŰKÖDÉSE

A napkollektor a napsugárzás hatására közvetlenül meleg vizet vagy meleg levegőt állít elő. A hétköznapi szóhasználatban gyakran összekeverik a napelemmel, amely villamos energiát állít elő.

A napkollektor a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Bármilyen közeg melegítésére alkalmas, lehet az légnemű vagy folyékony, leggyakrabban víz melegítésére használják. Többféle típusú napkollektort és napkollektoros rendszert különböztetünk meg, a fő részeiben viszont mind megegyezik.

A napkollektoros rendszer részei:

  • 1.Napkollektor
  • 2-4. Működtető, szabályozó, biztonsági és ellenőrző szerelvények: keringtető szivattyú, automatika (2), biztonsági szelepek, nyomás és hőmérők, szabályozó- és váltószelepek(3), tágulási tartály (4).
  • 5. Csővezeték: A napkollektorokat kötik össze a tárolókkal.
  • 6. Tárolók: a napkollektor által termelt hőt melegvíz formájában tárolják

A vízmelegítésre használatos napkollektorok között megkülönböztetünk vákuumcsöves napkollektorokat és síkkollektorokat. A különbség a szerkezeti felépítésükben rejlik.
A vákuumcsöves napkollektor a következőképpen működik:


 
Az egész napkollektor lelke pedig a vákuumcső, amelyben vákuum szigetelni a hőátadó csövet. A hőátadó csőben alkoholos, alacsony hőmérsékleten párolgó folyadék van, amely a napsugárzás hatására felmelegszik, gőz halmazállapotba kerül, majd felszáll az osztó-gyűjtőbe, ott pedig lecsapódik és átadja a hőt a keringetőcsőben áramló víznek.

A síkkollektor felépítését tekintve eltérő a vákuumcsöveshez képest. A síkkollektor esetében egy nagyméretű üveglap alatt helyezkedik el az abszorber felület, amely arra hivatott, hogy a lehető legtöbb napfényt elnyelje és ezzel melegítse az ebbe ágyazott rézcsövet, amiben a víz kering. Mindez egy hőszigetelt alumínium keretbe van elhelyezve.