Napkollektoros használati melegvíz készítés

A napkollektorokkal előállítható hőenergia

Napkollektoros rendszerekA napsugárzás energiáját napkollektoros rendszerek segítségével hőenergiává alakíthatjuk át. Magyarországon, ideális déli tájolás és 45°-os dőlésszög esetén egy négyzetméter napkollektor évi 550-650 kWh hőenergiát termel. A pontos hasznosítható napenergia mennyisége természetesen függ az országon belüli elhelyezkedéstől, valamint a napkollektorok dőlésszögétől és tájolásától. Gyakorlati becslésként azt lehet mondani, hogy 1 négyzetméter felületű napkollektoros rendszerrel Magyarországon megközelítőleg évi 600 kWh hőenergia állítható elő.

Fontos szám: 1 m2 napkollektor → 600 kWh/év
(1 m2 napkollektoros rendszer Magyarországon 
megközelítőleg évi 600 kWh hőenergiát termel)

A napkollektorok viszonylag magas hatásfokkal képesek napenergiát hasznosítani. A napkollektorok hatásfoka azonban nem állandó. A hatásfok pillanatnyi értéke függ a napsugárzás erősségétől, valamint a napkollektorok hőmérséklete és a környezeti hőmérséklet közötti különbség értékétől.

Napkollektorokkal hasznosítható napenergia derült idő esetén

Optimális esetben, derült, meleg idő esetén a napkollektorok hatásfokának jellemző értéke  60-80%. A napsugárzás teljesítménye ilyenkor 750-1000 W/m2, így a napkollektorokkal hasznosítható hőmennyiség értéke 500-800 W/m2

Napkollektorokkal hasznosítható napenergia enyhén felhős idő esetén